ΟΓΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Πρωτοπαθείς και Μεταστατικοί Όγκοι Σπονδυλικής Στήλης

Οι πρωτοπαθείς όγκοι της σπονδυλικής στήλης είναι εκείνοι που προέρχονται από τη σπονδυλική στήλη. Είναι σχετικά σπάνιοι, τυπικά καλοήθεις (μη καρκινικοί) και αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό όγκων της σπονδυλικής στήλης. Οι κακοήθεις όγκοι μπορεί επίσης να προέρχονται από τη σπονδυλική στήλη, αν και πιο συχνά εξαπλώνονται στη σπονδυλική στήλη από αλλού στο σώμα.

 

Οι μεταστατικοί όγκοι της σπονδυλικής στήλης είναι αυτοί που έχουν εξαπλωθεί στη σπονδυλική στήλη από άλλες περιοχές του σώματος. Εάν ένας όγκος μπορεί να εξαπλωθεί, αυτό συνήθως σημαίνει ότι είναι κακοήθης. Μεταξύ 30 και 70 τοις εκατό των ασθενών με καρκίνο αναπτύσσουν μεταστατικό καρκίνο της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια της νόσου τους. Οι καρκίνοι του πνεύμονα, του προστάτη και του μαστού είναι οι τρεις πιο συχνοί καρκίνοι που τείνουν να εξαπλωθούν στη σπονδυλική στήλη.

Με βάση τη θέση του όγκου σε σχέση με το νωτιαίο μυελό, οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης ταξινομούνται σε τρεις ομάδες:

Οι εξωσκληρίδιοι όγκοι (γνωστοί και ως επισκληρίδιοι όγκοι) σχηματίζονται μέσα στη σπονδυλική στήλη και μπορεί να αφορούν τους σπονδύλους, αλλά συνήθως δεν επηρεάζουν τον νωτιαίο μυελό. Συχνά εντοπίζονται στον επισκληρίδιο χώρο, που είναι η περιοχή που περιβάλλει την εξωτερική – μήνιγγα – μεμβράνη που προστατεύει τον νωτιαίο μυελό.

 

Οι ενδοσκληρίδιοι όγκοι σχηματίζονται μέσα στη σκληρή μήνιγγα και μπορεί να περιλαμβάνουν ή όχι τον νωτιαίο μυελό.

 

Οι ενδομυελικοί όγκοι είναι ενδοσκληρίδιοι όγκοι που αναπτύσσονται μέσα στο νωτιαίο μυελό.

 

Τύποι Όγκων Σπονδυλικής Στήλης κατά επιθετικότητα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μαζών που μπορούν να βρεθούν στη σπονδυλική στήλη:

Μερικοί είναι κακοήθεις όγκοι (καρκίνος της σπονδυλικής στήλης), που σημαίνει ότι μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του σώματος.

Μερικοί είναι καλοήθεις όγκοι, που σημαίνει ότι δεν είναι επιθετικοί και δεν εξαπλώνονται, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι αβλαβείς.

Μερικοί μπορεί να μοιάζουν με όγκους αλλά στην πραγματικότητα είναι κύστεις ή παρόμοιες εξεργασίες.

 

Κακοήθεις Όγκοι Σπονδυλικής Στήλης

Οστεοσάρκωμα: ένας τύπος καρκίνου των οστών που μπορεί να προέρχεται από τη σπονδυλική στήλη αλλά είναι πιο κοινός στους μηρούς και στα οστά της κνήμης.

Χονδροσάρκωμα: όγκος που προκύπτει από κύτταρα χόνδρου γύρω από το οστό. Αν και ασυνήθιστο στη σπονδυλική στήλη, μερικές φορές μπορεί να αναπτυχθεί ως πρωτοπαθής καρκίνος στα οστά που σχηματίζουν τη σπονδυλική στήλη.

Πολλαπλό μυέλωμα: ένας καρκίνος που επηρεάζει τα κύτταρα πλάσματος στο αίμα. Τα προσβεβλημένα κύτταρα συγκεντρώνονται στον μυελό των οστών και στο εξωτερικό στρώμα του οστού — συχνά στη σπονδυλική στήλη.

Λέμφωμα: μια ομάδα καρκίνων που επηρεάζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται λεμφοκύτταρα. Μπορεί να αναπτυχθεί στη σπονδυλική στήλη ως πρωτοπαθής όγκος, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται αλλού και εξαπλώνεται στη σπονδυλική στήλη.

Χόρδωμα: ένας κακοήθης όγκος των οστών που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στη σπονδυλική στήλη οπουδήποτε σε όλο το μήκος της, ωστόσο εμφανίζεται πιο συχνά στο ιερό οστό (ένα οστό στη βάση της σπονδυλικής στήλης).

Σάρκωμα Ewing: ένας καρκίνος που μπορεί να επηρεάσει τόσο τα οστά όσο και τον περιβάλλοντα μαλακό ιστό. Είναι σπάνιο στους ενήλικες και αντιπροσωπεύει περίπου το 1 τοις εκατό των παιδικών καρκίνων.

Καλοήθεις Επισκληρίδιοι Όγκοι

Αιμαγγείωμα: ανάπτυξη που σχηματίζεται από τους ιστούς των αιμοφόρων αγγείων μέσα στη σπονδυλική στήλη. Αυτοί οι όγκοι είναι πιο συχνοί στην επιφάνεια του δέρματος, ειδικά στα βρέφη, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα εσωτερικά όργανα.

Οστεοειδές οστέωμα: ένας μικρός όγκος στα οστά που είναι πιο συχνός σε παιδιά και νεότερους ενήλικες.

Οστεοβλάστωμα: παρόμοιο με το οστεοειδές οστέωμα αλλά συνήθως μεγαλύτερο και πιο επιθετικό.

Οστεοχόνδρωμα: υπερανάπτυξη χόνδρου και οστού που συνήθως εμφανίζεται στο άκρο του οστού κοντά στην πλάκα ανάπτυξης.
Γιγαντοκυτταρικός όγκος (GCT): ένας όγκος που ονομάζεται για τον τρόπο που φαίνεται στο μικροσκόπιο. Συνήθως περιέχει «γιγαντιαία» κύτταρα με πολλαπλούς πυρήνες που σχηματίστηκαν ως πολλά κύτταρα συγχωνευμένα μεταξύ τους. Οι GCTs στη σπονδυλική στήλη επηρεάζουν συνήθως τα οστά των σπονδύλων.

Καλοήθεις Ενδοσκληρίδιοι Όγκοι

Μηνιγγίωμα: ένας όγκος που είναι πιο κοινός στον εγκέφαλο, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σκληρή μήνιγγα, η οποία είναι μία από τις μήνιγγες – τις επενδύσεις του νωτιαίου μυελού.

Όγκοι του περιβλήματος των νεύρων όπως τα σβαννώματα και τα νευροϊνώματα μπορούν να σχηματιστούν στις ρίζες των περιφερικών νεύρων που εξέρχονται από τη σπονδυλική στήλη.

 

Ενδομυελικοί όγκοι

Γλοίωμα: όγκος που αναπτύσσεται από νευρογλοιακά κύτταρα που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Στη σπονδυλική στήλη, οι πιο συνηθισμένοι τύποι γλοιωμάτων είναι:

Επενδύμωμα και υποεπενδύμωμα: όγκοι που αναπτύσσονται στην επένδυση των διόδων στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό. Μερικές φορές μπορεί να εμποδίσουν τη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, γεγονός που αυξάνει την πίεση στον εγκέφαλο.

Αστροκύτωμα: ο πιο κοινός όγκος του νωτιαίου μυελού στα παιδιά, ο οποίος μπορεί να είναι κακοήθης ή καλοήθης.

Αιμαγγειοβλάστωμα: ένας όγκος που προκύπτει από αιμοφόρα αγγεία που συνδέονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού

 

Κύστες σπονδυλικής στήλης και λοιπές εξεργασίες

Ηωσινόφιλο κοκκίωμα: καλοήθεις βλάβες, σπάνιες σε ενήλικες, που επηρεάζουν τα οστά και μπορεί να προκαλέσουν κατάρρευση των σπονδύλων. είναι πιο συνηθισμένοι στο mid-back.

Επισκληρίδιος λιπομάτωση: υπερβολική ανάπτυξη λίπους μέσα στον επισκληρίδιο χώρο.

Αρθρική κύστη: ένας γεμάτος με υγρό σάκος που σχηματίζεται συνήθως στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης γύρω από τις σπονδυλικές αρθρώσεις, συνήθως από μια εκφυλιστική διαδικασία και είναι καλοήθης.

Αραχνοειδής κύστη: ένας σάκος γεμάτος υγρό που μπορεί να προκαλέσει διαχωρισμό στις μεμβράνες που περιβάλλουν τον νωτιαίο μυελό και μπορεί να προεξέχει στον επισκληρίδιο χώρο.

Ανευρυσματική οστική κύστη: μια βλάβη γεμάτη υγρό που επηρεάζει κυρίως παιδιά και είναι ο τρίτος πιο συχνός καλοήθης όγκος των οστών.

Επιδερμοειδείς και δερμοειδείς κύστεις: κοίλες αναπτύξεις που αποτελούνται από στοιχεία δέρματος που έχουν εμφυτευθεί στον σπονδυλικό σωλήνα.

Συριγγομυελία: μια κύστη μέσα στο νωτιαίο μυελό που μπορεί να μιμείται έναν όγκο αλλά είναι συνήθως καλοήθης.

Συμπτώματα όγκων Σπονδυλικής Στήλης

Τα συμπτώματα του καρκίνου της σπονδυλικής στήλης και των όγκων της σπονδυλικής στήλης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο και τη θέση του όγκου. Μπορούν να περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:

Οσφυαλγία και πόνος στον αυχένα, που είναι τα πιο κοινά συμπτώματα των όγκων της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος μπορεί να σχετίζεται με τον όγκο που πιέζει τα νεύρα ή το νωτιαίο μυελό. Ή, μπορεί να προκληθεί από αλλαγές στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης που επηρεάζεται από τον όγκο.

Νευρολογικά προβλήματα που σχετίζονται με όγκους της σπονδυλικής στήλης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ριζοπάθεια (τσίμπημα των νευρικών ριζών)
  • Μυελοπάθεια (συμπίεση νωτιαίου μυελού)
  • Προβλήματα του εντέρου και της ουροδόχου κύστης λόγω συμπίεσης των νεύρων που παρέχουν αίσθηση και λειτουργία σε αυτά τα όργανα
  • Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και μυϊκή αδυναμία
  • Δυσκολία στο περπάτημα
  • Παράλυση

Εάν ο όγκος μεγαλώσει αρκετά ώστε να μετατοπίσει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, μπορεί επίσης να προκαλέσει σκολίωση, κύφωση και παρόμοιες παραμορφώσεις.

 

Διάγνωση
Το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας

 

Σωματική εξέταση

  • Νευρολογική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του πόνου και της λειτουργίας
  • Ακτινογραφίες|
  • Μαγνητική τομογραφία και αξονική τομογραφία
  • Μυελογραφία
  • Σάρωση οστών
  • Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (σάρωση PET)

 

Μια βιοψία μπορεί να είναι απαραίτητη για να επιβεβαιωθεί ο ακριβής τύπος του όγκου, ειδικά εάν πρόκειται για πρωτοπαθή όγκο. Η βιοψία μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια βελόνα για να φτάσει στον όγκο και να εξαχθεί δείγμα.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία για τον καρκίνο της σπονδυλικής στήλης και τους όγκους της σπονδυλικής στήλης θα διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του όγκου, την επιθετικότητα και πολλούς άλλους παράγοντες. Οι θεραπευτικές επιλογές σας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Χημειοθεραπεία
  • Ακτινοθεραπεία, συμπεριλαμβανομένων νέων προόδων στη θεραπευτική ακτινολογία, όπως η στοχευμένη θεραπεία πρωτονίων
  • Πλήρης ή μερική χειρουργική αφαίρεση του όγκου
  • Στεροειδή που βοηθούν στο πρήξιμο και τον πόνο στην πλάτη

Ορισμένοι καλοήθεις όγκοι και κύστεις της σπονδυλικής στήλης μπορεί να μην χρειάζονται θεραπεία εάν δεν προκαλούν συμπτώματα.

The 1st European neurosurgeon (other than of French origin)
που έγινε ποτέ δεκτός ως μέλος της νευροχειρουργικής ομάδας
σπονδυλικής στήλης του CHUM (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Montreal).

 

Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

The Doctor

Neurosurgeon Papoutsakis Dimitris with his experience and his medical team, guarantees you precision in the treatment of cases and a quick return to everyday life. Talk to us about your case.

Site Menu

Home
Doctor
Brain Surgery
Spine Surgery
Contact